Oktoberfest till Sverige

Oktoberfest-Memento-Event

Oktoberfest kommer ursprungligen från München och är en enorm ölfestival som hålls varje höst. Detta lockar nästan 7 miljoner besökare varje år från olika delar av världen och anses vara världens största folkfest. Oktoberfest är mest känt för sina berömda skägg, tyrolerhattar, samt stora öl men det erbjuder så mycket mer än detta. Traditionen att fira oktoberfest har blivit allt mer populär i Sverige i olika former.

Oktoberfesten hölls för första gången då mängder med folk bjöds in till en äng i staden för att fira den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese vilket ägde rum 12 oktober år 1810. Fem dagar senare firades giftermålet med en stor offentlig hästkapplöpning på den plats som döpts till Theresiewiese efter den nya prinsessan.

Två år efter bröllopet övertog staden München formellt ansvar över arrangemangen och bestämde sig för att detta skulle bli en årlig tradition. Utvecklingen gick framåt och man utökade snabbt utbudet på aktiviteter. Trots att oktoberfest nu främst förknippas med öl i olika former så var det först i slutet av 1800-talet som öltälten började radas upp på arrangemangen och efter detta har öltälten blivit en av festens största attraktioner.

I Tyskland laddar de upp hela sommaren inför denna fantastiska oktoberfest. De plockar med stolthet i slutet av september fram Tyrolerhatten och inviger den två veckor långa folkfesten. Det kallas även för en ölälskares paradis då det med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl, som serveras i enliterskannor. Totalt reser de lokala Münchenbryggerierna ungefär 10 olika tält under festen som rymmer olika mycket folk.

Även fast festen förknippas med öl i mängder finns det även möjlighet att ta del av stämningen och allt runt omkring med sina familjer. Dock är det smartast att gå på de utvalda dagarna som kallas familjedagar, då det är tänkt att det vara lite lugnare.

Maten som är typisk för denna tillställning är främst Brotzeitplatte, olika specialiteter av kött och ost tillsammans med grovt bröd som serveras på en träplatta, Brezel, en brödkringla med grovt salt på som är ett självklart tillbehör till ölen i Bayern samt Weißwürste, den välkända tjocka vita korven som serveras med söt senap. Det förekommer även att man blir serveras grillad kyckling, Hendl.

Oktoberfesten kommer på fler och fler ställen i Sverige, man kan få in den fantastiska stämningen på olika sätt. Det mest uppskattade sättet är att prova på mängder med tysk mat, långbord, dricka klassiska enlitersöl samt lyssna på massa modern tyrolermusik spelat av liveband. Man kan med fördel klä sig i Lederhosen som man eller Dirndl som kvinna för att skapa den rätta stämningen. Detta är folkdräkten som är en självklarhet vid festligheter i Bayern. Dirndl som kvinnorna bär består av en vit blus och lång kjol med matchande förkläde. Lederhosen som gäller för männen är korta byxor gjorda av läder som helst matchas med grova vadstrumpor och vit skjorta.

En sann oktoberfest kan garantera att du inte vill sitta still speciellt länge utan man kommer ha svårt att inte sjunga med och förhoppningsvis stå upp på bänkarna under kvällen. Det är allt runtomkring som gör festen oförglömlig. Helt klart en ny upplevelse som alla borde få chansen att prova på!

Vi på Memento Event skräddarsyr gärna er oktoberfest i höst, hör gärna av er till oss om detta låter intressant! Vill ni se vad vi hjälp företag med tidigare kan ni kika in på vår kategori skräddarsydda event.

Hör gärna av dig om du har några frågor

Vill du få tips och hjälp med att skräddarsy ert företags egna oktoberfest, kontakta oss nu!

Memento Event är en eventbyrå i Stockholm som hjälper dig med alla typer av events som stärker er gemenskap och företagskultur. Vi kontaktar dig inom 1 h.

Jag vill veta mer

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart vi bara kan.

  Företag (*)

  E-post (*)

  Telefon (*)

  Antal personer

  Önskat datum

  Övriga önskemål/meddelande


  2+2=4


  Memento Event på