Kategorier
Arkiv
Kräftskiva är för oss i Sverige något helt naturligt som alltid infaller i augusti- september varje år. I början av 1900-talet dök ordet ”Kräftskiva” upp. Det vi gör är att äta kräftor i massor tillsammans med passande tillbehör och snaps. Upplevelsen förstärks med passande hattar, haklappar och snapsvisor.
Vi har ätit kräftor i Sverige ända sedan medeltiden och kräftorna har sedan dess används flitigt vid festligare tillfällen för kungligheter. Dock började man ta farväl av sommaren och välkomna vintern genom att koka och sedan äta hela kalla kräftor i slutet av 1800-talet. Först på 1930-talet dök uttrycket ”Kräftskiva” upp och traditionen spred sig från överklassen vidare till de breda folklagren.
Grunden till varför kräftskivan sker under sensommaren är just för att det är då kräftan är redo att fiskas. Men eftersom man nu kan få tag i importerade kräftor året runt är det inte lika noga med exakt när kräftskivan hamnar på året men de flesta håller sig ändå till de gamla traditionerna. Den största anledningen till varför vi började importera kräftor var att sjukdomen Kräftpesten spreds i Sverige i början av 1900-talet när kräftorna började bli mer populära. Detta ledde till att flodkräftorna senare dog ut. Kräftskivan är för många lika viktig som Julafton och midsommar.
Det är ingen kräftskiva utan alla accessoarer! Det som är vanligt förekommande är pappershattar, pappersdukar, färgglada papperslampor och haklappar helst med olika kräftmönster på. Man får absolut inte missa att skriva ut snapsvisorna så man kan ta festen till en annan nivå. När maten äntligen dukas fram brukar det ställas upp som en buffé fullt med kräftor som är kokade i dill, västerbottenpajer, baguetter, räkor, snapsar, öl och sallad. Man ska inte skämmas över att vara högljudd på festen och man ska helst högt suga ur saften ur kräftorna innan man äter dem. Det brukar bli en härlig stämning mellan allt ljudligt ätande och de traditionella sångerna man sjunger mellan tuggorna.
Om man vill göra kräftorna som förr så kokar man färska kräftor i en lag, bestående av saltat vatten, eventuell öl, rikligt med dillkronor och andra kryddor. Om man däremot har köpt frysta kräftor behöver man endast tina dessa i kylen samt ta på lite dill.
En kräftskiva är ett traditionellt svenskt sommarnöje, men det har även spridit sig till Norge samt till Finland via den svenskspråkiga befolkningen där.
Vi på Memento event har nu tagit fram en del förslag på hur du kan lägga upp din kräftskiva i höst, läs gärna mer och se alla våra förlag under kategorin mat och dryck.